Uw ideale wasmachine


Aankoop: wat verwacht u?
Waarom (geen) Miele?
Een beetje techniek
Gebruik: een paar aandachtspuntjes


Wat verwacht u van een wasmachine?

De aankoop van een wasmachine zorgt nogal eens voor hoofdbrekens, vooral bij het gezinslid dat er meest mee moet werken. Als u zich een duidelijk beeld kan vormen van wat u van een machine verwacht, wordt dat al een pak eenvoudiger. Vraagt u zich eens af:

- Welke soorten kledij heb ik en wil ik ermee kunnen wassen?
Katoen en synthetische stoffen kunnen in nagenoeg elke machine gewassen worden. Maar wist u dat er machines bestaan met speciale programma's voor het impregneren van Gore-Tex (wat anders een dure aangelegenheid is in een droogkuis), handwasprogramma's, programma's voor hoofdkussens, en speciale hygiëne-programma's?

- Welke levensduur/kostprijs verwacht ik?
De meeste mensen verwachten dat een wasmachine meer dan 10 jaar mee zal gaan. Hou er rekening mee dat de kwaliteit van heel wat merken heel erg achteruit gegaan is de laatste jaren. Goedkope toestellen begeven het soms al na vier of vijf jaar, zelfs bij niet-intensief gebruik. Als u om de vier jaar een wasmachine van €400 moet kopen, of u draait vijftien jaar met een toestel van €899, is de rekensom snel gemaakt.

- Hoe veilig moet het toestel zijn?
Omdat de meeste merken steeds goekoper willen produceren, wordt er nogal eens beknibbeld op de veiligheid. In heel wat toestellen zit niet eens een bodem. Dit wil zeggen dat bij een lekkage al het water op de grond stroomt, en bij sommige merken kan dit zelfs een hele tijd blijven duren. Hoeveel is uw meubilair en uw vloer u waard?
Verder zijn er ook toestellen met beveiligingen tegen het kapotspringen of -vriezen van de toevoerdarm, tegen oververhitting, tegen overschuimen en tegen daveren bij het zwieren.
Bovendien zullen de betere toestellen ook uw wasgoed beschermen. Bij goedkope toestellen kan het gebeuren dat kleine kousen of fijn ondergoed kapot gedraaid wordt tussen trommel en kuip, of dat kleding beschadigd wordt door bramen aan de gaatjes van de trommel.

- Welke extraatjes wil ik?
Dit is eerder een bijkomstigheid, maar weet dat er toestellen bestaan met startuitstel (voor het wassen op nachttarief), trommelverlichting, resttijdaanduiding (zodat u weet wanneer de was gedaan is), doseeradvies (afhankelijk van de hoeveelheid was),...


Waarom (geen) Miele?

Wij kunnen u alle gangbare merken van wasmachines leveren. Toch gaat onze voorkeur uit naar Miele. Dit komt omdat wij in de eerste plaats technici zijn, en daarna pas verkopers.
Voor een verkoper is de beste wasmachine diegene waar hij het meeste winst op heeft. Wij hechten echter heel veel belang aan klantentevredenheid en kwaliteit. Wij verzorgen immers zelf onze service en wij vinden het beschamend als toestellen op korte tijd defect gaan. Daarom verkopen wij liever een toestel met een kleinere winstmarge maar een grotere zekerheid in kwaliteit.
Hieronder vindt u een uitgebreide - misschien wat te technische - uitleg waarom Miele beter is dan de meeste andere merken. Kort samengevat: de kwaliteit van de onderdelen is beter, dus een langere levensduur. Het wasresultaat is beter en de was wordt beter beschermd. Het toestel is uitstekend beveiligd tegen allerhande calamiteiten. Het toestel is eenvoudig en dus relatief goedkoop te herstellen.
Bij dat laatste zullen sommigen de wenkbrauwen fronsen. Miele heeft nogal eens de naam duur te zijn in herstellingen. Dat hangt dan weer veelal af van de hersteller. Vaak worden elektronische besturingen die voor een paar tientallen euro te herstellen zijn zomaar vervangen. Dat kost dan enkele honderden euro. Soms zijn originele onderdelen vrij duur maar zijn er goedkopere alternatieven. Deze zijn kwalitatief soms wat minder maar voor een ouder toestel kunnen ze vaak voldoen. Sommige herstellers verkopen die alternatieven aan de prijs van originele stukken.
Wees gerust: bij ons mag u rekenen op een correcte en betaalbare service. Als een herstelling meer dan €100 kost, wordt er eerst overlegd met de klant. Bij ons dus geen verrassingsfacturen van honderden euro's!

Voor specifieke informatie over de verschillende types van Miele verwijzen wij u naar hun website. Klik op het Miele-logo rechts. U kan ook contact opnemen met ons of langskomen in de winkel, zo kunnen wij u een duidelijke en volledige uitleg geven.


Een beetje techniek

Hier vindt u een beetje uitleg over de factoren die de levensduur van een wasmachine bepalen.

De levensduur van een wasmachine hangt af van een aantal dingen:

Het gebruik
- Aantal wasbeurten. Dit is belangrijker dan het aantal jaren. Slijtage gebeurt immers voornamelijk tijdens het gebruik, niet tijdens het stilstaan. Fabrikanten gaan uit van 5 wasbeurten per week. In een huishouden met kinderen is 10 realistischer, met uitschieters tot 20-25x per week. Ook de meest voorkomende soort wasbeurt speelt ook mee; katoen = meer wasbeweging/harder zwieren tegenover bijvoorbeeld synthetisch.
- Onderhoud. Aan een wasmachine is weinig onderhoud nodig maar af en toe de filter eens leegmaken, het toestel eens afwrijven (vooral: zeepresten wegnemen onder de zeepbak), jaarlijks eens op 95° laten wassen met een fles azijn er bij, het toestel met de nodige zachtheid behandelen en de zakken goed uitledigen alvorens het wasgoed in het toestel te doen... Je vermijdt er veel miserie mee.
- De elektricien. Wij hebben al vaak toestellen "onherstelbaar" zien verklaren waar er maar een kleinigheid mis was. Soms een mala fide of incompetente hersteller, soms gevallen waar een beetje zoekwerk, een tweedehands onderdeel of een beetje elektronica-kennis een dure herstelling onnodig maken. Als je dus een minder goeie hersteller hebt kan die een toestel misschien al afdanken na 8 jaar terwijl het gerust nog een paar jaar meer had kunnen doen.


De constructie.
Vergeet alles wat "10 jaar geleden erg goed was". Door heel wat fusies en afgestoten fabrieken en beknibbeling op productiekosten zijn de goeie merken van vroeger bij lange na niet meer hetzelfde. Sommige merknamen zijn zelfs gewoonweg verkocht aan een andere fabrikant, die dus hoegenaamd niks meer te maken heeft met de vroegere fabrikaties.
Belangrijk punt in de constructie: de meeste merken hebben tegenwoordig een kunststof buitenkuip. Dat kan je aan de buitenkant van het toestel niet zien. Miele en Asko zijn de voornaamste uitzonderingen die nog in productie zijn.
Een kunststof kuip heeft een paar gevolgen:
- alle aanhechtingspunten (voor veren, schokdempers en motor) zijn ook in de kunststof. Daar waar dus alle "geweld" van de machine en zijn kilo's was en water op komt, is plastic van een paar mm dik. De schokdempers (ook meestal plastic met een stukje mousse tussen) worden met plastic pinnetjes vastgezet die op hun beurt ook weer uitslijten. Soms zijn zelfs de aanhechtingspunten op de bodem in plastic (bvb bij Whirlpool - deze zijn wel te vervangen, gelukkig). Als 1 van die aanhechtingspunten afbreekt op de kuip => nieuwe kuip => €€€€ => meestal een perte totale.
- lageringen zitten meestal ingegoten in dat plastic, waardoor een kapot lager meestal ook vervangen van de kuip nodig maakt => €€€€. Helaas gaan die lageringen (en de dichtingen die er voor zitten) niet zo extreem lang mee; bij iets intensiever gebruik is 4 à 6 jaar niet uitzonderlijk op B-kwaliteit machines (tot grofweg €500 aankoopprijs). De andere mikken eerder op 8 à 10 jaar voor de lagering (maar dan gaat er soms wel wat anders kapot dat veel geld kost)! Bij sommige merken en modellen zijn er wel uitzonderingen waar de lageringen apart te vervangen zijn of waren.
- De meeste fabrikanten houden van dingen die ze kunnen "clipsen" of lijmen. Schroeven kost geld. Als je het dan weer uit elkaar moet krijgen zou je 10 handen moeten hebben of breek je pinnetjes af en krijg je 't niet meer fatsoenlijk dicht.
Bij Miele wordt met een inox kuip gewerkt waar gietijzeren tegengewichten aanhangen. Op die gewichten worden de aanhechtingspunten vastgeschroefd. Moest zo 'n aanhechting dus breken (wat we nog nooit meegemaakt hebben), is ze eenvoudig en goedkoop te vervangen. De lageringen zijn ook te vervangen, maar die zingen het toch meestal 25 jaar uit zonder problemen.

Dan heb je de motor. De meeste merken laten hun motoren door externe fabrikanten maken. De vermogens zijn niet zo heel hoog dus bij zware beladingen krijgen ze 't wel eens lastig. Doorbranden doen ze niet zo gauw, maar het gebeurt wel dat de contactoppervlakken van de rotor loskomen. Ook ontstaat er nogal eens verlies door beschadigde isolatie, vaak te wijten aan koolstof dat in de motor komt. De koolborstels zijn tegenwoordig erg snel versleten (zachter koolstof omwille van de zachtere rotor-contactoppervlakken?) en al dat koolstof eindigt dus nogal eens in de motor. Bijkomend probleem: fabrikanten willen graag dat hun toestellen 1400 of 1600 toeren gaan zwieren, en de lageringen of assen van motor en kuip worden vaak niet voldoende aangepast.
Miele maakt z'n motoren zelf. De kwaliteit is dus constant. De motoren die nu in de huishoudelijke toestellen zitten bewijzen al jaren hun dienst - ook in de vroegere reeksen industriële toestellen - zonder problemen. In bepaalde huishoudelijke toestellen zit nu zelfs een borstelloze motor die nu ook in de industriële toestellen wordt toegepast. Bij deze toestellen leest u "professionele aandrijving".

Vervolgs is er de elektronica: een programmator is erg duur omdat daar een groot deel ontwikkelkosten bij betaald wordt. Vele merken werken ook hier weer met externe fabrikanten. Die externe fabrikanten moeten vaak zo goedkoop mogelijk werken, met als gevolg soms onbetrouwbare software, onvoldoende stevige schakelaars (relais, triacs, soms nog mechanieken) voor de vermogens.
Miele ontwikkelt z'n elektronica zelf, en voor bepaalde modellen is er zelfs een inruilmogelijkheid als er toch defecten zouden ontstaan.

Dan heb je nog de leverbaarheid van de onderdelen. Bij vele B-merken moet je toestellen afdanken omdat bepaalde onderdelen niet meer leverbaar zijn na pakweg 5-6 jaar, of omdat ze dan extreem duur zijn.
Bij Miele zijn de onderdelen normaliter 20 jaar leverbaar na stopzetting van de productie van de toestellen met die onderdelen. En aangezien er bij Miele niet om de haverklap van onderdelen veranderd wordt, kan het zijn dat onderdelen voor toestellen van 30 jaar oud nog vlot leverbaar zijn.

Heel deze uitleg dient maar om duidelijk te maken dat de ene wasmachine de andere niet is.

Grofweg kan je zeggen, bij 7 -10 machines per week:
Goedkope modellen <500€ (Beko Zanussi Friac Haier...) = 4 - 6 jaar
Middenmoters 500-900€ (Bosch Siemens AEG)= 6 - 10 jaar
Topklasse (Miele Asko en vroeger Olympia) = 15 - 20 jaar.


Een paar aandachtspuntjes voor het gebruik van uw machine

- Het is aan te bevelen minstens 1x per jaar uw machine zonder was of waspoeder een kookwas te laten doen. Kies dus voor 90 of 95°C. Dit doodt alle bacteriën die in het toestel nog aanwezig zijn en die goed gedijen op resten van vloeibare wasmiddelen en dergelijke. U kan bovendien een fles azijn in de zeepbak gieten nadat het toestel het water voor de hoofdwas heeft genomen. Dit neutraliseert resten van wasmiddelen. Azijn is bovendien veel goedkoper dan wasmachinereinigingsproducten, en de werking is eigenlijk hetzelfde.
- Gebruik een minimum aan wasmiddelen. De huidige generaties wasmachines maken optimaal gebruik van de wasmiddelen, die bovendien al erg geconcentreerd zijn. Bovendien is het watergebruik drastisch geminderd waardoor een overschot aan wasmiddelen niet opgelost wordt maar eerder zorgt voor een grauwe was. Een teveel aan wasmiddelen kan wel voor schuim zorgen, en dit kan rubbers en dichtingen aantasten op langere termijn.
- Anti-kalktabletten of -poeders hebben niet veel nut. Ten eerste zit er in nogal wat wasmiddelen al wat anti-kalkproduct. Ten tweede hebben wij in onze jarenlange ervaring nog nooit een wasmachine gezien die defect ging door te veel kalk. Kalk zet zich immers pas af vanaf 70°C, en meestal wordt er niet warmer gewassen dan 60°C. Ook verwarmingselementen die na vele jaren soms eens vervangen moeten worden vertonen absoluut niet die immense laag pleister die in de dramatische TV-reclames getoond wordt. - Als u rare geluiden hoort (kloppen, schuren, grommen,...) of de machine maakt veel lawaai, blijf er dan niet mee wassen maar contacteer ons. Als u te lang blijft wassen met een slijtage of defect kan het voorvallen dat het toestel onherstelbaar beschadigd wordt.