Uw ideale TV


Aankoop: wat verwacht u?
Waarom Panasonic?
OLED, Edge Led, Led, Plasma, NeoPDP, LCD?
100Hz, 600Hz, Contrast 200000000:1?
Wat met 4K, full HD, High Definition, HDMI, Digitale TV?
Digitaal is digitaal en een kabel is een kabel... of toch niet?


Wat verwacht u van een TV?

De ene TV is de andere niet. In de flatscreens is er enorm veel keuze, maar ook veel loze marketingpraat. Bijna alle tv's zijn smarttv's zodat je er mee op internet kan en je mails kan lezen, maar in onze ervaring worden deze functies zelden gebruikt. Een goed beeld is voor ons belangrijker dan allerhande snufjes. Met een HDMI-aansluiting kan je je laptop altijd aansluiten op tv.
Uiteraard is de schermgrootte van belang. Waar de klassieke TV's tot ongeveer 80cm diameter gingen, is er in de flatscreens keuze van 66 tot ongeveer 140cm en zelfs nog groter. Het hangt er uiteraard van af wat u kan en wil plaatsen. Bovendien maakt een groter scherm de onscherptes in het beeld duidelijker zichtbaar. Daarom raden wij bij schermen vanaf 90cm aan om digitaal te kijken. Daarover leest u hier meer.


Ook de beeldkwaliteit verschilt enorm van merk naar merk, en tussen de verschillende types. Dit hangt niet alleen af van de gebruikte technologie ( klik hier voor meer uitleg), maar ook van de kwaliteit en de snelheid van beeldscherm en beeldverwerking, de kwaliteit van de aansluitingen en aansluitkabels, en de correcte aansluiting van het toestel.
Bij ons is deskundig advies, het correct aansluiten met goede kabels, het installeren en voldoende uitleggen van het toestel steeds inbegrepen in de prijs!
U kan ook bij ons terecht voor DVD-recorders - waarbij u steeds een door ons opgestelde duidelijke beknopte handleiding en de nodige uitleg van de werking krijgt - en ook voor home cinema, BluRay en dergelijke helpen wij u graag verder.


Waarom Panasonic?

Wij kiezen resoluut voor Panasonic als het op TV aankomt. Panasonic heeft een erg goeie beeld- en geluidskwaliteit die gerust naast de "prestigemerken" als Loewe of B&O mag gezien worden, zonder het daaraan verbonden prijskaartje. Panasonic heeft ook een goeie dienst-na-verkoop. Aan flatscreens is het voor de gewone vakman immers erg moeilijk werken, en wij zorgen er dan ook voor dat uw toestel toch snel en goed hersteld kan worden door de betrouwbare technische dienst van Panasonic.
Panasonic heeft nog heel wat andere troeven zoals een volledig eigen fabrikaat van de schermen, de milieuvriendelijkheid van hun toestellen, en hun vooruitstrevende technologie. Klik op het Panasonic-logo rechts om op hun website de voordelen en de produkten van Panasonic te ontdekken.
Wij kunnen andere merken zoals Philips, Sony, LG of Samsung bestellen, maar aangezien deze merken vooral op de grote ketens mikken kunnen wij u onmogelijk de laagste prijs garanderen. Helaas is dit prijsverschil meestal geen winst voor ons, maar laten de fabrikanten grote hoeveelheden toestellen zonder garantie dumpen in de grote ketens. Daar doen wij niet aan mee.
Panasonic garandeert ons een tussenkomst als er acties in de grote ketens zijn. Als u dus een toestel elders (in België) goedkoper ziet en dit kan aantonen met een folder of afdruk van het internet, kunnen wij u dit toestel in principe aan dezelfde prijs laten. Let wel: de meeste ketens afficheren een meeneemprijs. Als u een toestel aan de prijs van een grote keten wil kopen dan wil dat ook zeggen dat u het komt ophalen en dat wij ons niks aantrekken van de aansluiting en installatie, net zoals de grote ketens. Aan u de keuze.
Als u elders een toestel gekocht heeft en u wil dat wij dit komen aansluiten, afstellen en uitleggen, dan kan dat ook. Uiteraard worden hiervoor kosten aangerekend.


OLED, Edge Led, Led, Plasma, NeoPDP, LCD?

Er wordt veel verteld over de verschillende systemen van flatscreens. Plasma was vroeger het beste systeem maar is ondertussen helemaal ingehaald door LED. In LED zijn er ook verschillende types, maar de invulling door de fabrikant geeft vaak meer kwaliteitsverschil dan het systeem op zich. Een beetje basis:
- LED is de meest gebruikte technologie. De verlichting van het scherm bestaat uit een aantal leds die in helderheid gevarieerd kunnen worden. Bij edge-led zit de verlichting aan de zijkant van het scherm, bij full led zitten ze er achter, OLED is een andere technologie waarbij de leds niet enkel als achtergrondverlichting maar ook als beeldbron dienst doen. Deze technologie zal vermoedelijk in de toekomst zeer belangrijk worden, maar momenteel vinden we de prijs nog wat te hoog.
- LCD is het minst goeie maar ook het goedkoopste systeem. U kan het vergelijken met het scherm van een GSM: er zit verlichting achter het scherm, en de beeldpuntjes zelf geven geen licht. Dit heeft als nadeel dat een zogezegd "zwart" beeld toch altijd nog wat licht laat doorschemeren. Ook kan het gebeuren dat het scherm lijkt te verkleuren en te verfletsen als u er te schuin naar kijkt; dit komt omdat de verlichting dan onder een verkeerde hoek op het scherm schijnt. Panasonic heeft voor deze tekortkomingen een paar slimme oplossingen, maar het blijft het minst goeie systeem qua levendigheid van kleuren, contrast en snelheid.
- Plasma is een beter systeem: de beeldpuntjes geven zelf licht. Een puntje dat dus op "zwart" staat, is volledig donker en dus is zwart ècht zwart. De kleuren zijn hierdoor ook levendiger. Bovendien kan plasma ongeveer 1000x sneller reageren op veranderingen dan LCD, dus voor snelle beelden geeft plasma een beter resultaat. Omdat plasma duurder was in fabrikaat en slijtagegevoeliger, wordt dit nauwelijks nog gebruikt.


Wat willen al die cijfertjes zeggen?

Een verkoper zonder technische kennis moet toch ièts kunnen vergelijken om u een toestel aan te smeren. Daarom geven de fabrikanten graag veel cijfertjes. Wij zeggen niet dat het allemaal quatsch is, maar we denken het wel.
Het contrast wordt meestal weergegeven als 20000:1, 100000:1, 500000000000:1... Eigenlijk geeft dit enigszins het verschil aan tussen de lichtste en de donkerste kleuren en het aantal gradaties daartussen. Met andere woorden: hoe beter het contrast (dus hoe groter het getal), hoe dieper het zwart, hoe levendiger en genuanceerder de kleuren. Tot daar de theorie. Fabrikanten verzinnen allerhande trucjes om die contrastwaarden kunstmatig te verhogen, en de huidige opgegeven waarden hebben dan ook eigenlijk geen enkele binding met de realiteit. Gebruik liever uw ogen om vast te stellen of het beeld u aanstaat. Bij ons in de toonzaal kan u zich vergewissen van de beeldkwaliteit van de door ons aanbevolen toestellen.
Het vermogen ("hoeveel Watt", "wattage"), is nog zo 'n veelal zinloos cijfer. Het vermogen dat op het typeplaatje van een TV (of radio, of home cinema) staat is het maximaal opgenomen vermogen, met andere woorden: het maximale "verbruik" van het toestel. Bij plasma is dit maximale verbruik hoger dan bij LCD, omdat plasmaschermen bij hogere lichtsterktes meer gaan gebruiken dan LCD-schermen, maar bij lagere lichtsterktes verbruiken ze juist minder. Tests hebben uitgewezen dat het werkelijke verbruik bij standaard-TV-beelden min of meer gelijk is voor plasma of LCD. LED is veel zuiniger dan beide andere technologieën.
Ook het geluids-"vermogen" wordt uitgedrukt in Watt. "Hoeveel te meer Watt, hoe luider" zeggen jonge gasten met hun klakje achterstevoren op hun hoofd wel eens, maar dat klopt niet. Er zijn namelijk verschillende soorten vermogens. Men kan eigenlijk voornamelijk RMS-vermogens gaan vergelijken, omdat hier nog enige standaard in zit. Een systeem dat 80W RMS kan leveren zal (iets) meer volume produceren dan een systeem dat 40W RMS kan produceren. De "piek"-vermogens daarentegen liggen vaak op meer dan het dubbel van de RMS-vermogens. Een installatie van 100W "peak" zal vermoedelijk hooguit 40W RMS kunnen afleveren. En het PMPO-vermogen, dat is helemaal bij de haren gesleurd. In sommige installaties van "500W PMPO" zit een versterker die hooguit 7W RMS haalt. Staar u dus niet blind op "1000W boxen". Als u 50W RMS heeft in de huiskamer waant u zich al in een heel luide cinemazaal. Bovendien is een verdubbeling van het vermogen geen verdubbeling in "luidheid". In feite moet het vermogen vertienvoudigen (10x!) om dubbel zoveel decibels te produceren. En dan spreken we nog niet eens over het rendement van de luidsprekers en dergelijke.
De schermfrequentie ofwel "het aantal Hertz" kan wel van belang zijn. Een televisiebeeld wordt doorgestuurd met 50 beelden per seconde. Dat is de grens waarop het menselijk oog "net geen" flikkering meer waarneemt. Deze standaard bestaat al sinds het begin van de televisie, vele decennia geleden.
Toch kan men vanuit de ooghoek of in sommige omstandigheden flikkering waarnemen in 50Hz-beelden. Daarom kwamen er televisietoestellen die elk beeld 2x op het scherm gingen zetten, dus kwamen er 100 beelden per seconde of 100Hz. Sommige toestellen gaan zelfs berekenen welk beeld er tussen twee opeenvolgende beelden zou moeten komen, om een vloeiende overgang te krijgen. En tegenwoordig gaat men zelfs tot 400 en 600 beelden per seconde.
Het verschil tussen 50 en 100Hz is sterk waarneembaar. 100Hz is rustgevender aan de ogen en levert een duidelijk rustiger en beter beeld op zonder flikkering. De hogere frequenties zorgen vooral nog voor verbetering in de details bij snelle beeldveranderingen zoals sport of actiefilms. Wij raden toestellen aan van 100Hz of meer.
Bemerk wel dat die frequentie niet alleszaligmakend is. Goedkope toestellen met slechte beeldverwerkingen kunnen ook 100 of 200 beelden per seconde op het scherm toveren, maar dan wel korrelige of slechte beelden. Ook hier geldt weer: kijk en vergelijk, en staar u niet blind op de cijfers.
Ondertussen hebben de fabrikanten weer wat nieuws verzonnen; de frequentie houdt ook rekening met het aantal ledzones in de backlight en het aantal keer per seconde dat die aangepast wordt. "Meer is beter" is hier enigszins van toepassing, maar meer is uiteraard ook duurder.


Wat met 4K, full HD, High Definition, HDMI, Digitale TV?


Een klassiek televisietoestel heeft ongeveer een miljoen beeldpuntjes op de beeldbuis (tel gerust even na). De "resolutie" (dus eigenlijk de "fijnheid") van een televisiesignaal is daarop afgestemd. En dat was allemaal goed en wel toen 80cm de maximum diameter was, maar de flatscreens worden steeds groter. Dat miljoen beeldpunten uit het klassieke TV-signaal of van op de gewone DVD begint dus z'n onscherpte te laten zien op grotere schermen. Vandaar een nieuwe norm: HDTV, High Definition of FUll HD. Deze wordt ondertussen opgevolgd door 4K.
Een echt HD-beeld heeft ongeveer 2 miljoen beeldpuntjes en is dus scherper. Dat scherpteverschil kan u vooral waarnemen op televisies van 1m diameter en groter. 4K heeft dan nog eens zoveel beeldpunten.
Dat is allemaal goed en wel, en hd is nu de norm, maar nu zitten er nog een paar addertjes onder het gras, die eigenlijk ook voor 4K gelden:
- Programma's die niet in HD opgenomen zijn, kunnen nooit echt in HD weergegeven worden. Men kan ze wel met de computer bewerken om kunstmatig wat scherpte toe te voegen, maar dat kan uw TV eigenlijk ook en de verbeteringen zijn niet bepaald spectaculair. Momenteel hebben National Geographic, Discovery, BBC en EXQI HD-televisiekanalen waar iets op te zien is. Aangezien de meeste zenders toch oude shows blijven heruitzenden zal het nog wel even duren eer er een voldoende groot HD-aanbod is.
- Om van HDTV te genieten moet u niet enkel een Full HD-televisie hebben, maar ook de juiste beeldbron. Een gewone DVD heeft immers géén HD-beeld; enkel BluRay (en de ter ziele gegane HDDVD) bieden HD-opnames. Voor HD-televisie moet u een HD-ontvanger hebben. Een gewone digibox geeft dus nooit HD-beeld uit. U moet een HD Digibox (of satellietontvanger, of belgacombox,...) hebben. Anders kijkt u nog altijd op de gewone resolutie.
- Om van HDTV te genieten moet u de juiste kabels hebben. SCART (die brede stekkers) is niet geschikt voor HD-signalen. U mag dus de duurste TV en de duurste BluRay-speler hebben, als u er een SCART-kabel tussen steekt (zelfs al is het er één van 100€), heeft u nog steeds geen HD-beeld. U moet HDMI of component-aansluitingen gebruiken. HDMI is een aansluitnorm die afgeleid is van de computertechnologie. Beeld en geluid (en eventuele andere dingen) worden digitaal verstuurd. Hiermee heeft u dus normaal een zuiverder en betere weergave van uw beeld. In lekentaal: HDMI is dus eigenlijk gewoon een soort stekker.
Pas als aan al deze voorwaarden voldaan is kan u van HD-beelden genieten. Laat u dus niks wijsmaken door verkopers die u graag een dure HD-televisie verkopen en die dan gewoon op de kabel willen aansluiten: het beeld zal niet veel beter zijn tegenover een gewone TV.
Toch gebeurt het dat mensen zeggen: "ik zag in vandenb---- een HD-TV en een gewone op dezelfde kabel spelen en die HD was veel beter. Het kan wel: meestal wordt er een goedkoop "gewoon" toestel vergeleken met een veel duurder HD-toestel. De beeldverwerking van dat duurdere toestel is beter, dus het beeld - zelfs van de analoge kabel - ook. Vergelijk echter twee gelijkaardige toestellen van hetzelfde merk, het ene HD en het andere niet, en de verschillen zijn nauwelijks waar te nemen op analoge kabel.

Wat is dan HD Ready? HD Ready-toestellen zijn toestellen met een "gewoon" beeldscherm van 1 miljoen beeldpunten. Als u daar een HD-beeld op aansluit zal het wel worden weergegeven maar dus niet op zijn volledige scherpte. Volgens ons is de naam "HD ready" gewoon gekozen omdat die commercieel interessanter klinkt dan "een gewoon scherm".

Is digitale TV nuttig? Ja en nee. De beeldkwaliteit van digitale TV is beter dan de kwaliteit van de analoge kabel, zeker als u met verouderde kabels en slechte afschermingen zit. Dit is zeker merkbaar op grotere schermen (meer dan 80cm). Bovendien verdwijnen er steeds meer zenders van de analoge kabel, terwijl er digitaal steeds maar bijkomen.
Als u dus op een kleiner scherm kijkt en u heeft genoeg aan een twintigtal zenders, blijft u gerust bij analoog. Als u echter meer zenders wil of de beste beeldkwaliteit voor uw scherm, kies dan voor digitale TV. En, zoals u hierboven al las: als u HD-beeld wil, kan u niet anders dan digitale TV nemen.
Belgacom, Telenet, TV Vlaanderen? Wij verdelen geen enkele van deze merken, maar we kunnen de aansluiting wel regelen voor u. Naar onze bescheiden mening heeft Belgacom het minst performante systeem. De opstarttijden zijn lang, u moet sowieso een internetabonnement nemen (dat komt duur uit als u geen internet nodig heeft), en u kan maximaal 2 TV's aansluiten - op sommige plaatsen zelfs maar 1. De voordelen? De voetbal. Belgacom heeft pakken poen betaald voor de voetbalrechten van de Jupiler league en dergelijke, zodat de voetballiefhebber verplicht is dit systeem te nemen.
Telenet heeft een vrij goed systeem, goed aanbod aan zenders en vrij interessante prijzen. Net zoals bij Belgacom komt er wel wat cablage en gedoe bij kijken als u van diensten als "net gemist" gebruik wil maken.
TV Vlaanderen is een zeer goed systeem maar vereist dus de plaatsing van een satellietschotel - niet altijd even estetisch. De prijs is vergelijkbaar met die van Telenet, maar u krijgt dan wel heel wat meer zenders - vooral Duitse en Engelstalige.
Onthou ook dat, als u de kabel van telenet opzegt, u geen radio-ontvanger meer op de kabel kan aansluiten voor FM-ontvangst. Het wordt dus terug FM via antenne, ofwel luisteren via de belgacomontvanger.


Over kabels en digitaal...

Er bestaan nogal wat misverstanden over kabels en digitale beelden. Hopelijk geraken deze de wereld uit.

- "Ne kabel is ne kabel!" - dat is niet waar. TV-, audio- en digitale signalen zijn vrij klein en nogal gevoelig voor storingen van buitenaf. De lucht zit vol stoorzenders: radiozenders, draadloze systemen, GSM, draadloze belletjes, telefoons, noem maar op. Om onze signalen voor die storingen te behoeden is dus een goed afgeschermde kabel nodig. En daar zit het verschil tussen goedkope en duurdere kabels: goedkopere kabels zijn slechter afgeschermd en laten allerhande storingen "binnen". Ook is de kabel vaak minder dik, waardoor hij kwetsbaarder wordt en gemakkelijker breekt. Bovendien hebben goede kabels ook beter afgeschermde stekkers met beter contactmateriaal. Als u nogal wat ruis in het beeld hebt, of u ziet ogenschijnlijk andere kanalen doorschemeren, dan heeft u wellicht slechte kabels.
Het gebruik van goede kabels is belangrijk bij coax (dus tv-aansluiting), SCART, HDMI, en in mindere mate voor audio (al zullen de puristen moord en brand schreeuwen over deze bewering). "Overkill" is ook niet nodig. Bepaalde grote ketens verkopen u graag een "gouden" kabel van 30 à 100€. In onze ervaring voldoen coax-kabeltjes van 10€ en SCART- en HDMI-kabels van rond de 15 à 20€ meer dan voldoende.
Gebruik ook NOOIT MEER van die plastic rechthoekige coax-aansluitingen en van die plastic splittertjes en die goedkope versterkertjes. U haalt er alleen maar ruis mee binnen.
U kan steeds op ons beroep doen om de kabels van uw installatie na te zien en waar nodig te vervangen. Ook voor de aansluiting van bijkomende TV's geven wij u professioneel advies, zodat u steeds een goed beeld hebt.

- "Digitaal is digitaal, dus een digitale aansluiting geeft altijd even goed beeld/geluid". Dit is gedeeltelijk waar. Om volledig te zijn: zowat alle digitale systemen (zowel voor beeld als geluid, dus zowel HDMI als CD's, DVD's,...) hebben een foutcorrectiesysteem. Met andere woorden: als de gegevens niet goed doorkomen zal het beeld of het geluid toch min of meer weergegeven worden, zij het dan soms met minder scherpte of een lagere kwaliteit.
Een slechte verbinding of beschadigde gegevensdragers kunnen dus ogenschijnlijk nog goed werken maar toch een mindere beeld- of geluidskwaliteit geven. Digitaal is dus niet noodzakelijk "alles of niks".