Uw ideale koelkast of diepvriezer


Aankoop: wat verwacht u?
Waarom (geen) Miele of Liebherr?
Gebruik: een paar aandachtspuntjes


Wat verwacht u van een koelkast of diepvries?

Het lijkt alsof een koelkast of diepvries niet veel hoeft te kunnen. Gewoon het voedsel op 4░C resp. -18░C houden. De meeste merken doen dat op een erg zuinige manier, en de meeste toestellen hebben een label A tot A++. Toch zijn er verschillen tussen de merken onderling. Die verschillen zijn vooral terug te vinden in het gebruiksgemak, de constante temperatuur, en de levensduur.


Waarom (geen) Miele of Liebherr?

Wij kunnen u alle gangbare merken van koelkasten leveren. Toch gaat onze voorkeur uit naar Miele en Liebherr. Het is een publiek geheim dat Liebherr de koelingstoestellen voor Miele maakt. De kwaliteit van beide merken is dus gelijk, maar Liebherr heeft een uitgebreider gamma.
Liebherr is al vele jaren bekend om de kwaliteit van zijn professionele koeling die u ook in restaurants, wijnhandels en warenhuizen als Colruyt vindt. De know-how van die professionele koeling wordt gebruikt voor het maken van huishoudelijke koelapparatuur.
De koelkasten houden de temperatuur erg constant, en de BioFresh-schuiven houden uw groenten en charcuterie langer vers. De diepvriezers hebben nagenoeg allemaal het erg interessante No Frost-systeem: u moet ze nooit meer ontdooien. Er zijn nog andere merken die een soortgelijk systeem aanbieden, maar meestal zijn die duurder omdat de ontwikkelkosten nog betaald moeten worden. Liebherr gebruikt dit systeem al vele jaren, en hun koeling is dan ook erg betaalbaar.
Bovendien bewijzen de compressoren van Liebherr al vele jaren hun degelijkheid. Misschien weet u het niet, maar als er iets gaat haperen aan het koelsysteem van een ijskast of diepvries (bijvoorbeeld een verstopping, lek, vastgelopen motor), dan is het toestel meestal rijp voor de sloop. U kiest dus maar beter voor een toestel met een goede compressor.
Als u rechts op het Liebherr-logo klikt kan u op de site van Liebherr het uitgebreide gamma koeling doorbladeren en het ideale toestel selecteren. Wij zullen u uiteraard graag helpen kiezen.


Een paar aandachtspuntjes voor het gebruik van uw machine

- De ideale temperatuur voor een koelkast is 4░C of minder. Als uw thermostaatknop tot 7 gaat is een stand tussen 3 en 4 meestal de juiste. Gaat de knop tot 5 dan mag u de knop tussen 2 en 3 zetten.
- De ideale temperatuur voor een diepvries is -18░c. Bij een warmere temperatuur zullen de voedingswaren sneller bederven, bij een koudere temperatuur zal het toestel meer verbruiken zonder de bewaartijd noemenswaardig te verlengen.
- Een oude diepvries of koelkast kan enorm veel verbruiken. Als uw toestel erg veel draait of nog nauwelijks stilvalt, kan het zijn dat een nieuwe koelkast of diepvries zichzelf op drie of vier jaar tijd terugverdient! Wij kunnen meten hoeveel uw toestel verbruikt en u adviseren over de beste vervangingen! - Sommige koelkasten met een klein vriesvak bovenaan zullen onvoldoende vriezen als de omgevingstemperatuur lager dan 15░C is. Soms is er een knopje bij de thermostaat om dit probleem te omzeilen.
- Als er in uw koelkast water in de bodem blijft staan, kijk dan eens goed achteraan het toestel. Daar zit meestal een gaatje waar het dooiwater weg moet kunnen. Als dit verstopt zit krijgt u het water in het toestel. Steek in het gaatje met een satÚstok, een breipriem of een eindje koperdraad.
- Het is perfect normaal dat de achterwand van uw koelkast af en toe warm aanvoelt. Als het toestel niet aan het koelen is warmt de achterzijde een klein beetje op om het ijs dat zich tijdens het koelen gevormd heeft te laten smelten.
- Bij een NoFrost-toestel verdient het aanbeveling de voeding die u invriest in plastic te verpakken. Het NoFrost-systeem onttrekt immers vocht aan de lucht, en na enige tijd kan de voeding uitdrogen. De meeste diepvrieswaren uit warenhuizen zijn sowieso ingepakt in plastic; vergeet niet deze verpakking te sluiten als u ze terug in de vriezer steekt.
- Lege plaatsen in de diepvries vult u best met gesloten dozen. Op die manier ontsnapt niet onmiddellijk alle koude lucht als u het toestel opent.
- Zet niet al te veel zware flessen in de deur van uw koelkast. Op den duur gaat de deur scheef hangen of doorzakken. Wij hebben flessendragers waarmee u de flessen onder een legger kan hangen.