Eerste hulp bij elektrische problemen


Bij ons kan u steeds terecht voor het oplossen van elektrische storingen, ook 's avonds en in het weekend. Als we de telefoon niet opnemen spreekt u in op ons antwoordapparaat en wij contacteren u in dringende gevallen normaliter binnen de twee uur. Ook als u een fabriek, bedrijf, boerderij of restaurant heeft waar u zich niet kan permitteren lang zonder stroom te zitten, bieden wij u snelle en betaalbare herstellingen. Ook herstellingen aan machines, water- en andere verwarming behoren tot de mogelijkheden.


Wat te doen bij een stroompanne?
Waarom een verliesstroomschakelaar plaatsen?


Bij een stroompanne kan u zelf volgende stappen ondernemen alvorens ons te contacteren:

Controleer of alle zekeringen, verliesstroomschakelaars en de hoofdschakelaar aan staan.

LET OP! Als u op een zekering of verliesstroomschakelaar een groene aanduiding ziet staat deze af. Groen beduidt: "veilig", dus "stroomloos". U moet een rode aanduiding zien staan.

Als alle zekeringen aan staan en er is geen stroom, ligt de fout wellicht bij het stroomnet. U kan de netbeheerder Eandis bereiken op 078/35 35 00. Als u echter een technicus van Eandis laat komen en de fout blijkt aan de binneninstallatie te liggen, volgt er een prijzige rekening. Neem dus toch bij voorkeur eerst contact op met een elektricien.

Wat gedaan als uw hoofdzekering of verliesstroomschakelaar uitgevallen is en na het aanzetten terug uitvalt?
- Zet alle zekeringen af.
- Normaal moet u uw verliesstroomschakelaar(s) en hoofdschakelaar nu terug aan kunnen zetten. Soms - na een serieuze kortsluiting - moet u even wachten alvorens u uw hoofdschakelaar terug kan aanzetten.
- Als hoofdschakelaar en verliesstroomschakelaars terug aan staan zet u één voor één de zekeringen terug aan.
- Bij een bepaalde zekering zal de verliesstroom- of hoofdschakelaar terug springen. Zet deze zekering terug af en laat ze af.
- Herhaal voorgaande stappen voor de volgende zekeringen. Soms kan het zijn dat de oorzaak bij meer dan 1 zekering ligt.
- Uiteindelijk zal het grootste deel van uw installatie terug stroom krijgen.
- Controleer welke toestellen, stopcontacten of verlichtingskringen geen stroom krijgen. Wellicht vindt u daar de oorzaak.

TIP: Als uw verliesstroomschakelaar gesprongen is, heeft dat in veel gevallen te maken met een toestel dat in contact komt met water. Meestal ligt de oorzaak van een verliesstroom bij een wasmachine, een boiler, een waterkoker of buitenverlichting bij regenweer.


Waarom een verliesstroomschakelaar plaatsen?

Een verliesstroomschakelaar (ook wel aardlekschakelaar, verliesschakelaar of differentieel genoemd) is sedert begin jaren '80 verplicht in alle nieuwe elektrische installaties. Toch komen wij vaak nog oude installaties tegen waar geen verliesstroomschakelaar aanwezig is. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren, of heel dure elektriciteitsrekeningen als u met een verliesstroom zit.

Wat doet een verliesstroomschakelaar?
Kort gezegd kijkt een verliesstroomschakelaar of er geen stroom "verloren" loopt. Een stroomverlies kan ontstaan doordat stroomdraden in aanraking komen met personen, de grond, de waterleiding, metalen delen van toestellen,...
Met andere woorden: als u een stroomdraad vastneemt, schakelt de verliesstroomschakelaar onmiddellijk alle stroom uit. "Blijven plakken" aan de elektriciteit is dus niet meer mogelijk. Een verliesstroomschakelaar kan uw leven redden. Ook als er stroom verloren loopt zonder dat u het merkt (het beruchte "ik zit met een verlies") schakelt de verliesstroomschakelaar de stroom uit. Bij installaties zonder verliesstroomschakelaar blijft de stroom rustig verder weglopen en uw elektriciteitsmeter telt wel verder.

Wat is het verschil tussen (automatische) zekeringen en een verliesstroomschakelaar?
Zekeringen beschermen de installatie tegen kortsluiting en overbelasting. Dat wil zeggen: een zekering schakelt uit als er een veel te grote stroom gaat lopen. Het verlies dat veroorzaakt wordt door een persoon die een stroomdraad vastheeft of de meeste andere oorzaken, is in verhouding vrij klein (maar toch dodelijk!). Gewone zekeringen zullen dus niet reageren op de meeste verliezen. Een verliesschakelaar is daarentegen erg gevoelig en zal reeds bij kleine verliezen alles uitschakelen. Bemerk dat een verliesstroomschakelaar niet beschermt tegen overstromen of kortsluitingen! Een juiste combinatie van zekeringen en verliesstroomschakelaars is dus nodig. Contacteer ons dus voor advies.

Wat kost een verliesstroomschakelaar?
Verliesstroomschakelaars zijn er in verschillende prijscategorieën. Wij werken meestal met materiaal van Hager, omdat wij hiermee goede ervaringen hebben qua betrouwbaarheid. Bij hen kost een verliesstroomschakelaar rond de €100 + BTW. Het kan natuurlijk zijn dat er in uw zekeringkast geen plaats meer is en er een bijkomend kastje geplaatst moet worden, of dat beter de hele zekeringkast vervangen wordt. Om u een zeer ruwe schatting te geven: de plaatsing van een verliesstroomschakelaar zal meestal rond de €200 + BTW liggen, het vernieuwen van een zekeringkast ligt meestal tussen de €350 en €500 + BTW. Alles hangt natuurlijk af van de specifieke installatie, en wij geven u graag een correctere schatting en advies als u ons contacteert.

Waartoe dient het "test"-knopje op de verliesstroomschakelaar?
Normaal gezien moet u, om de correcte werking te garanderen - uw verliesstroomschakelaar maandelijks testen door op dit knopje te drukken. Let wel: de stroom zal dan - als alles goed gaat - uitvallen. Deze test valt onder de categorie "zou moeten", net zoals u maandelijks de hoofdkraan van de waterleiding eens zou moeten open en dichtdraaien, u af en toe de filter van uw wasmachine zou moeten uitlegen, en u uw werkkot eens zou moeten uitkuisen.