Uw ideale droogkast


Aankoop: wat verwacht u?
Waarom (geen) Miele?
Gebruik: een paar aandachtspuntjes


Wat verwacht u van een droogkast?

Een droogkast is eenvoudiger van constructie dan een wasmachine. Omdat er weinig water en geen hoge draaitoerentallen bij komen kijken hebben ook goedkopere droogaksten vaak een vrij lange levensduur. Als u over een beperkt budget beschikt koopt u dus beter een duurdere wasmachine en een goedkopere droogkast. Toch zijn er kwalitatieve verschillen. Vraag u dus af:

- Warmtepomp, condens of afvoer?
Dit is zowat de voornaamste vraag bij het kiezen van een droogkast. Een droogkast met condensatie heeft enkel een stopcontact nodig en is dus ideaal voor op een appartement of in een goed geisoleerde recente woning, of als de wasruimte niet aan een buitenmuur grenst. Deze toestellen werken heel goed en verbruiken nauwelijks meer dan een toestel met afvoer, maar ze kosten wel ongeveer 150€ meer dan een gelijkaardig toestel met afvoer. Als u dus de mogelijkheid heeft een afvoerbuis te steken die niet te lang is, verdient een toestel met luchtafvoer de voorkeur uit financieel oogpunt.
Sinds enkele jaren zijn er warmtepompdrogers op de markt die gebruik maken van een warmtepomp in plaats van een verwarmingselement om de lucht op te warmen. Deze verbruiken slechts de helft tegenover een gewone condensdroger. Warmtepompdrogers zijn sowieso condensdrogers dus er is geen afvoer nodig. Dit zijn de enige droogkasten met een A-label. Onze bedenking is dat een warmtepomp slijtagegevoeliger en duurder is dan een verwarmingselement - een defecte warmtepomp wordt meestal niet vervangen, dan wordt het toestel afgedankt. Als je echter een vijftal keer per week droogt verdien je de meerprijs van een warmtepompdroger terug op ongeveer 5 jaar, daarna maak je winst (en dan gaan we nog niet uit van mogelijke prijsstijgingen voor elektriciteit). Het prijsverschil per droogbeurt is ongeveer €0,40. Zeker interessant!

Tip: Bij een condensdroger wordt het water normaal gezien opgevangen in een opvangbak. U kan dit water echter ook rechtstreeks in een afvoer laten weglopen. Als er dus een afvoerbuis in de buurt is (bijvoorbeeld die van de wasmachine) dan moet u niet telkens die bak leegmaken. Bij Miele is het daartoe benodigde darmpje al aanwezig op het toestel. Bij sommige andere merken is dit een (te betalen) optie.

Enkele vragen die u zich moet stellen bij de aankoop van een droogkast:
- Is mijn kledij belangrijk?
Goedkopere droogkasten hebben vaak een ruwere trommel (galvanisé). Dit zorgt voor meer slijtage aan uw kledij. Soms kan zo 'n trommel ook inscheuren, en die scherpe randen kunnen uw kledij scheuren. Bij degelijke toestellen wordt er gebruik gemaakt van een gladde inox trommel.

- Welke levensduur/kostprijs verwacht ik?
Zoals gezegd zal de levensduur van een goedkope droogkast toch relatief lang zijn. Het prijsverschil zit dan ook eerder in de kwaliteit van de constructie (trommel, geluidsdemping, afdichting) en in de mogelijkheden (aantal programma's en nauwkeurigheid, trommelverlichting,...)

- Hoe veilig moet het toestel zijn?
Er worden branden veroorzaakt door oververhitting in droogkasten. Dit kan u zelf helpen voorkomen door uw filters telkens te reinigen. Op de betere droogkasten zitten bovendien doeltreffende beveiligingen tegen oververhitting. Geen overbodige luxe!

- Is het verbruik belangrijk?
Elektronisch geregelde droogkasten kunnen heel wat stroom besparen. Een droogkast verbruikt namelijk heel veel stroom tijdens het drogen. Een goede elektronische regeling zal het droogproces niet langer laten duren dan noodzakelijk, en dus niet meer verbruiken dan noodzakelijk.
Lees hierboven ook over het verschil in verbruik tussen een warmtepompdroger en een gewone droogkast.


Waarom (geen) Miele?

Wij kunnen u alle gangbare merken van droogkasten leveren. Toch gaat onze voorkeur uit naar Miele.
De Miele-drogers blinken uit door hun degelijke constructie die langer meegaat dan die van de concurrentie. Ze zijn erg goed geďsoleerd, zowel tegen warmteverliezen als tegen storende geluiden. Als het toestel bijvoorbeeld in de badkamer moet komen, of in een berging naast een slaapkamer, is dit een niet te verwaarlozen voordeel. Ook qua veiligheid, accuraatheid van de elektronica, volledigheid van uitrusting en onderhoudsgemak zit u bij Miele goed.
Vindt u Miele toch wat aan de prijzige kant, dan is Whirlpool een valabel alternatief. Ze zijn wat luidruchtiger en de trommels zijn wat ruwer, de warmteregeling is minder accuraat, en soms kan het vier weken duren als er een onderdeel besteld moet worden.
Bosch/Siemens is zeker niet slecht als middenmoter, maar hou er rekening mee dat u geen trommelverlichting heeft op de eenvoudigste modellen, en als u het condenswater van uw condensdroger in de afvoer van de wasmachine wil laten lopen moet u het daarvoor bestemde darmpje apart kopen. De beter uitgeruste modellen zitten qua prijs vergelijkbaar met Miele.


Een paar aandachtspuntjes voor het gebruik van uw machine

- In of bij de deur van uw toestel zit een pluizenfilter. Het is belangrijk dat dit filter NA ELKE DROOGBEURT gereinigd wordt!
- Bij toestellen met luchtafvoer: de afvoerdarm/buis mag niet te lang zijn, er zijn maximale lengtes! Zie hiervoor de handleiding van uw toestel.
- Bij toestellen met luchtafvoer: reinig tijdig de afvoerdarm en -buis en eventueel het rooster aan de buitenmuur. Verstoppingen kunnen tot oververhitting leiden!
- Bij toestellen met condensatie: reinig minstens 4x per jaar de condensor. Zie hiervoor uw handleiding.
- Als u graag wat geur aan de was geeft, gebruik dan bij voorkeur geurdoekjes voor de droogkast in plaats van wasverzachter in de wasmachine. De wasverzachter komt tijdens het drogen immers gedeeltelijk weer los uit het wasgoed en dat kan de werking van de droger verstoren.
- Als uw elektronisch geregelde droger aangeeft dat de was "droog" is maar het wasgoed voelt nog vochtig aan, reinig dan de trommel en de meeneemribben met een vod met wat azijn. Wellicht heeft er zich een laagje wasverzachter gevormd op de voelers (zijnde de trommel en de meeneemribben) waardoor de droogtegraad van het wasgoed niet goed gevoeld wordt.