Uw ideale vaatwasmachine
Wat verwacht u van een vaatwasser?
De meeste mensen verwachten gewoon een goed afwasresultaat bij een laag verbruik. Denk wel even na over het volgende: een vaatwasser is - naar witgoednormen - een vrij complexe machine. Er kan dus ook veel aan kapot gaan, vooral bij goedkopere machines. Bij sommige merken zijn herstellingen niet gemakkelijk, dus duur. Een degelijke, servicevriendelijke machine zal u dus op termijn geld besparen.
Wat de afwasresultaten betreft: er zijn heel veel factoren die een invloed hebben op de resultaten. Niet enkel de gebruikte producten, maar ook de kracht van de waterstraal (dus ook de kracht van de motor) en de algemene constructie van de machine. Ook het droogresultaat kan enorm verschillen van merk naar merk. En dan zwijgen we nog over het gebruiksgemak: moet u soms de bovenste mand in hoogte verstellen? Bij sommige merken bent u dan wel even bezig, bij andere merken is het maar een kwestie van seconden.
De voornaamste vraag die u zich dus moet stellen is: wil ik een degelijk toestel, of wil ik een goedkoop toestel. De combinatie is helaas onmogelijk.
Toch nog een woordje over de soorten inbouw, omdat dit soms tot verwarring leidt.
In de vrijstaande vaatwassers is er weinig verschil: u heeft toestellen van 45cm breed of van 60cm breed. 60cm komt het vaakst voor. Toestellen van 45cm breed kosten ongeveer even veel of soms zelfs meer, en zijn vooral handig waar er weinig plaats is, of voor kleine gezinnen of alleenstaanden.
Als het toestel ingebouwd is, zijn er echter meer mogelijkheden. Ook hier is er de keuze tussen de twee breedtes, en dan heeft u volgende opdeling:
- Onderbouw: een onderbouwtoestel is eigenlijk een vrijstaand toestel waar het bovendeksel afgenomen wordt om het onder een werkblad te schuiven. Op deze toestellen is de voorkant van de deur dus eigen aan het toestel. Er zit met andere woorden geen decordeur (keukendeur) voor. Bij de meeste merken zijn de vrijstaande types om te bouwen tot onderbouwtoestellen. Er bestaan ook vrijstaande types in inox uitvoering die kunnen ondergebouwd worden.
- "Gewone" inbouw: hier wordt een keukendeur op het toestel bevestigd zodat het toestel perfect in de keuken past. U blijft het bedieningspaneel van het toestel wel zien. Bij de meeste merken is er voor het bedieningspaneel keuze tussen wit, bruin, zwart en inox.
- Volledig geïntegreerd of "full integré": bij deze toestellen staat het bedieningspaneel naar boven gericht, zodanig dat heel de deur van het toestel bedekt wordt door een keukendeur. Als het toestel gesloten is ziet u dus niet dat er een vaatwasser achter de deur schuil gaat.
Welk type toestel er bij u geplaatst moet worden hangt af van de bestaande situatie en van uw wensen. Contacteer ons gerust voor meer uitleg.
Waarom (geen) Miele?
Wij kunnen u alle gangbare merken van vaatwassers leveren. Toch gaat onze voorkeur uit naar Miele.
De vaatwassers van Miele zijn kwalitatief zeer goed, met een zware, degelijke motor. Sommige goedkopere merken steken een zodanig klein motortje dat het ons verrast dat er überhaupt nog water rondstroomt in zo 'n toestel.
Miele is ook erg service-vriendelijk. Bij bepaalde merken dient het toestel eerst grotendeels gedemonteerd te worden alvorens een onderdeel vervangen kan worden. Bij Miele volstaat het meestal om vier schroeven los te draaien om vlot aan het toestel te kunnen werken. Kortere hersteltijden betekent ook: lagere herstelkosten.
De indeling van de manden van Miele is zeer doordacht. U kan er vaak meer in kwijt dan in een even groot toestel van de concurrentie. De bovenste mand laat zich erg gemakkelijk in hoogte verstellen middels een erg degelijk en eenvoudig systeem.
De Miele-vaatwassers "kijken" hoeveel vuil er nog op uw vaat hangt en verlengen eventueel het afwasprocédé. Een goed resultaat wordt dus gegarandeerd.
Miele-vaatwassers hebben een erg efficiënt droogsysteem. De duurdere modellen zetten zelfs de deur automatisch op een kier na het drogen om eventuele restdamp nog te laten ontsnappen.
Bij Miele wordt dus niets aan het toeval over gelaten, en zo hebben wij het graag. Bovendien zijn de vaatwassers van Miele erg betaalbaar. Wil u meer uitleg over prijzen en mogelijkheden, of wil u toch informatie over andere merken, contacteer ons dan gerust.
Een paar aandachtspuntjes voor het gebruik van uw machine
- Als u ontevreden bent over uw afwasresultaat, kijk dan in eerste instantie of het niet aan uw afwasproduct ligt.
Het gebruik van de afzonderlijke producten (zout, spoelglansmiddel en wasmiddel) wordt verkozen boven de 3-in-1, 5-in-1, All-in-1-producten. Als u toch 3-in-1 gebruikt, voeg dan geen spoelglansmiddel meer toe en regel het zoutverbruik af op het minimum.
- Mensen halen vaak de verschillende produkten door elkaar. Als u een nieuwe verpakking koopt, kijk dan zeer goed dat het wel degelijk het juiste produkt is. Er bestaan immers tabletten met enkel afwasmiddel, tabletten met zout en afwasmiddel (zgn. 2-in-1) en tabletten met zout, spoelglansmiddel en afwasmiddel plus eventuele extraatjes (de 3-in-1 tot en met all-in-1-produkten).
- Reinig uw vaatwasser ongeveer 4x per jaar met een vaatwasreiniger om resten van vet en dergelijke op te lossen. Deze produkten zijn in de meeste warenhuizen verkrijgbaar.
- Reinig af en toe de filter onder in het toestel, vooral als er een glas gebroken is. Zo komen er geen harde resten in de pompen te zitten.
- Let op met citruspitten! Weer deze zo veel mogelijk uit het toestel. Ze verstoppen de sproeiarmen en kunnen de pompen blokkeren, omdat ze zo klein en zo hard zijn.
- Uw vaatwasser is geen vuilbak: datgene wat u met de hand niet zou afwassen gooit u ook niet in de vaatwasser. Schraap eerst de meeste etensresten in de vuilnisbak.
- Te proper is ook niet goed: het systeem van Miele herkent vuil. Als u echter 1 pan met aangekoekt vet tussen afgespoelde propere bordjes en glazen gaat zetten, zal het toestel er vrij snel van uitgaan dat de vaat proper is, omdat het vet van die pan nog niet gelost is op die tijd. In zo 'n geval verdient het aanbeveling ofwel het 70°-programma te gebruiken (dit wast sowieso langer) ofwel om uw borden niet op voorhand af te spoelen. Het heeft trouwens weinig zin uw borden eerst echt te gaan afspoelen. Dat is immers het werk van de vaatwasser.
- Wist u dat er bij Miele inzetstukken verkrijgbaar zijn voor bvb
zuigflessen? Interessant als u naast uw vaatwasser ook een kindje gekocht heeft... Contacteer ons voor meer informatie.